Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tyto rychlé, chutné, veganské recepty

Cukeeny fazolová směs na topinky

cukeeny fazolova smes na topinky_logoNa směs potřebujete:

  • 1 balení naložených červených fazolí
  • 1/2 menší cukety
  • 1 větší cibuli
  • rostlinný olej na smažení

Koření: chilli papričky, pepř, sůl, lahůdková paprika, čerstvý česnek ( 3 stroužky)

Na rozehřátém oleji osmažíte pokrájenou cibuli spolu s nadrobno nakrájenou cuketou. Jak bude mít cibulka nádech zlatavé barvy, přidáte pořádně propláchnuté fazolky, které necháte chvilku podusit. Přisypete koření, přidáte 3 stroužky třeného česneku a nakonec celou směs proženete tyčovým mixérem. Kdo má rád pálivé určitě si na tomhle jídle pochutná. 


Melounové smoothie zakáplé citronovou šťávoumelounove_smoothie_prirodenaproti

Na melounové smoothie potřebujeme hlavně pořádnej stroj na smoothie a pak už jen melounu kolik chcete a citrónu podle chuti. Je to naprostá energetická bomba v těchto vedrech, takže určitě vyzkoušejte.

Nám tahle variace naprosto stačila, ale zkoušeli jsme kombinovat s banánem, hruškou, rybízem a agáve sirupem. Takže pokud chcete něco více sladkého, určitě se skvěle hodí banán. Můžete také přidat chia semínka, které si předtím necháte 10 minut namočené ve vodě. 


Seitan na česneku s bramborovou kašíseitan_s_bramb_kasi_logo

Na seitan potřebujete:

  • 1 balení seitanu v celku
  • 4 stroužky česneku
  • 4 velké brambory
  • 2 dcl sojového mléka na kaši
  • rostlinný olej na smažení

Koření: sůl, pepř, grilovací koření, lahůdkovou papriku

V době, co vaříte brambory si nakrájíte seitan na cca centimetrové plátky. Z jednoho balení většího seitanu máte 7 řízečků. Plátky je dobré si předem, než je vložíte na pánev s rozpáleným olejem, okořenít z obou stran, osolít a opepřít. Lepší je péci na pánvi delší dobu, aby se vytvořila pořádná křupavá krusta. Nakonec přidáte nakrajený česnek, který už jen mírně opražíte, aby nezhořkl. Plátky podáváte s bramborem nebo bramborovou kaší a salátem dle Vašich zvyklostí.


Chilli bramboráčky s čerstvým libečkemchilli_bramboracky_logo

Na 15 bramboráčků potřebujete:

  • 10 velkých brambor
  • 1 hrnek namočených lněných semínek
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • rostlinný olej na smažení

Koření: 4 sušené chilli papričky, hooodně čerstvého libečku, sůl, majoránka, pepř

Brambory nastrouháte, necháte tak půl hodiny v lednici, aby pustily vodu. Čas si nekrátíte čtením, ale běžíte na zahrádku a otrháte nejlépe plnou hrst čerstvého libečku, který si do bramboráků nasekáte hezky nadrobno. Do mísy přidáte nasekaný libeček, rozmixovaná lněná semínka i se slizem a mouku. Z brambor pořádně vymačkáte vodu a přidáte do mísy. Zasypete rozdrcenými sušenými chilli papričkami a pořádně (nejlépe ručně) promícháte těsto. Osolíte, opepříte a můžete se vrhnout na smažení. Jsou to zatím ty nejlepší bramboráky, které jsme kdy jedli.


Vrstvené borůvkové palačinkyvrstvene_palacinky_logo

Na palačinky potřebujete:

  • 300 g hladké mouky
  • 1/2 l sojového vanilkového mléka
  • 1 celý banán
  • borůvkový džem
  • 1/3 čokolády na vaření
  • špetka soli
  • moučkový cukr nebo javorový syrup
  • rostlinný olej na smažení

Na talíři není nic romantičtějšího než vrstvené palačinky s rozteklým borůvkovým džemem, to Vám zaručujeme! Vyšleháte se špetkou soli mouku, mléko a banán na těsto. Na pánvi rozehřejete olej a tvoříte palačinky s průměrem max 7 cm. Postupně vrstvíte a mažete ještě na teplé palačinky džem. Když vše hezky stíháte, rozpustíte si ve vodní lázni čokoládu, můžete přidat kapku sojového mléka, aby byla jemnější. Vrstvit můžete, jak je libo. Nakonec pomažete rozpuštěnou čokoládou, posypete cukrem nebo ozdobíte javorovým syrupem. Takto teplé podáváte. Na nervy a dobrou náladu není lepšího receptu!


Sojové výpečky s těstovinovým salátemvypecky_se_salatem_logo

Na výpečky potřebujete:

  • balík sojových kostek
  • semolinové vrtulky nebo jiné Vaše oblíbené těstoviny
  • 1 okurka
  • 2 velká rajčata
  • 1 cibuli nebo pórek či jarní cibulka
  • hrst černých oliv
  • olej z vlašských ořechů nebo olivový
  • rostlinný olej na smažení
  • rýžová smetana (nemusí být, jen obzvláštní salát)

Koření: 1 zeleninový bujón, bylinkové koření na salát, pepř, koření na kuře

Kostky povaříte spolu s bujónem cca 15 minut. Mezitím si uvaříte těstoviny a rozehřejete troubu na 180 stupňů C. Uvařené kostky zbavíte přebytečné vody a vložíte spolu s rostlinným olejem do trouby, posypete kořením na kuře a pečete 15 minut. Je důležité je hlídat a občas promíchat, aby se nepřipálily. Po 15 minutách snížíte výkon trouby na 150 stupňů C a pečete dalších 10 minut, občas promícháte a samozřejmě ochutnáváte. Můžete dosolit, dopepřit. Důležité je nechat pořádně propéct, ale nevysušit. Do mísy na salát nakrájíte okurku, rajčata, cibuli a olivy. Pokapete olejem a promícháte s bylinkovým kořením . Přidáte těstoviny, dokořeníte, opepříte, zalijete smetanou, pořádně promícháte. Přidáte výpečky a můžete podávat. Těstovinový salát podáváte teplý.


Rýže na paprice

ryze_na_paprice_logo

Na rýži potřebujete:

  • 2 hrnky kulatozrnné rýže
  • 2 velké cibule
  • 1 velkou kápii
  • 1/2 cukety
  • 1/2 salátové okurky
  • 1/2 marinovaného tofu
  • hrst hrášku v nálevu
  • rostlinný olej na smažení
  • rýžová smetana
  • 1/2 marinovaného tofu (nemusí být!)

Koření:  kurkuma, kari, bobkový list, nové koření, libeček, majoránka, sůl, pepř

Rýži spolu s kari, kurkumou, bobkovým listem, novým kořením, libečkem a majoránkou uvaříte v hrnci, cca 20 minut na mírném ohni. Mezitím si nadrobno nakrájíte 2 velké cibule, 1 velkou červenou kápii, 1 mrkev, 1/2 cukety, hrst nakládaného hrášku a nebojte se zkusit také okurku, dodá omáčce svěží chuť! Na pánvi rozehřejete rostlinný olej, máslo nebo cokoliv, na čem nejradši smažíte a na mírném ohni smažíte všechnu zeleninu. Občas zamícháte, aby se Vám vyloženě nepřipálila, ale nebojte se trochu přismahnout. Taková pořádně osmažená cibulka s cuketou je přeci k nedocenění. Můžete přidat nakrájené marinované nebo uzené tofu, případně jinou rostlinnou bílkovinu. Po asi 10 minutách podlijete trochou vody, přidáte lahůdkovou papriku, sůl a pepř. Promícháte, necháte podusit 5 minut a nakonec přidáte rýžovou smetanu. Zamícháte, dosolíte, 2 minutky ještě povaříte a můžete podávat!


Těstoviny „Co dům dal“testoviny_co_dum_dal_logo

Na těstoviny potřebujete všechno možné, co v lednici najdete. My našli:

  • bezvaječné těstoviny
  • 3 růžičky brokolice
  • 1/2 velké kápie
  • 1 rajče
  • 1 cibuli
  • 1/3 svazku jarní cibulky
  • 3 lžíce rýžové smetany
  • 10 listů čerstvého medvědího česneku (7 do těstovin, 3 na ozdobu)
  • hrst čerstvého špenátu
  • 3 kuskusové karbanátky ( zbylé z předešlého dne :-))

Koření: sušená petržel, koření do polévky

Mezitím, co se těstoviny vaří spolu s brokolicí, hodíte na rozehřátou pánev s trochou rostlinného oleje nakrájenou cibulku, rozdrobené karbanátky, nakrajenou kápii a rajče. Občas promícháte, občas necháte osmahnout. Přidáte koření a nakonec vhodíte listy špenátu a nakrájený medvědí česnek.  Brokolici doporučujeme vařit jen 4 minuty. Nakrájenou ji přidejte na pánev, promíchejte a vše pak zalijte rýžovou smetanou. Doba přípravy směsy na pánvi se rovná době vaření těstovin, tj. 8 minut. Můžete pak ještě těstoviny vmíchat do směsi a nechat také chvíli osmahnout.  Co víc dodat? Jedině dobrou chuť. 


Medvěd v pivním těstíčku (ne, nezabili jsme medvěda :-))obalovany_medvedi_cesnek_logo

V článku o medvědím česneku  jsme Vám slibovali, že ho zkusíme obalit. Tady je recept 😉

Na obalovaný medvědí česnek potřebujete:

  • listy medvědího česneku
  • 1 dcl piva
  • 1 hrnek hladké mouky ( je jedno, jakou máte po ruce, třeba i rýžovou)
  • 1 dcl vody
  • rostlinný olej
  • 1 čajová lžička hořčice

koření: sůl, nori vločky, špetka chilli, špetka kurkumy a další podle vaší chuti, jak jste zvyklí dělat těstíčko

V misce smícháte hladkou mouku, pivo, vodu, hořčici, osolíte, přidáte nori vločky, chilli, kurkumu a další vaše oblíbené koření. Promícháte a máte těstíčko. Listy v těstíčku namáčíte a smažíte na rozpalené pánvi s olejem do zlatova. Je to mňamka. Protože jsme udělali těstíčka hodně, obalili jsme ještě cuketu a nakrájený vegan salám. Na fotce jsme ještě dojídali zbytky z předešlého grilování ( plněné žampióny, pečené brambory – o těch příště). Podávali jsme se salátem: nastrouhané červené zelí, rajčata, okurky a to vše jsme promíchali s naší domácí sojanézou). 


Dýně Hokaido na „másle“ s česnekem, domácími rajčátky a ovesnou smetanou

hokaido s cesnekem a rajcaty logo
Na dýni potřebujete:

  •  1/2 dýně hokaido
  • 6 přezrálých domácích cherry rajčátek
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1/3 ovesné smetany

koření: sůl, čerstvé chilli

 

Dýni si nakrájíte na kostičky, vhodíte do hrnce s vodou a vaříte do měkka cca 15 minut. Uvařenou pak scedíte a na pánvi rozehřejete rostlinné máslo. Přidáte nejprve dýni, kterou občas promícháte. Když už je hezky opečená a je z ní místy kašička, přidáte na plátky nakrájené dva stroužky česneku, nasekanou chilli papričku ( podle odvahy), a celá přezrálá rajčátka. Na mírném ohni restujete cca 5 minut. Nakonec osolíte a přídáte ovesnou smetanu. Vše promícháte a můžete podávat. Recept jednoduchý, rychlý a hlavně výborný!


Domácí hummus

domaci hummus_logo

Na hummus potřebujete:

  • 1 balení naložené cizrny nebo si můžete cizrnu předem přes noc namočit
  • kvalitní olej (doporučujeme 2 polévkové lžíce olivového a 2 lžíce sezamového oleje)
  • vymačkanou citronovou šťávu z 1 celého citrónu

koření: 2 chilli papričky, římský kmín, sůl, pepř a česnek (2 stroužky čerstvého, nebo 1 polévkovou lžíci sušeného)

Stačí Vám tyčový mixér, kterým cizrnu pořádně rozmixujete a pomalu přidáváte olej; dále chilli papričky, vymačkanou citronovou šťávu,  kmín, špetku soli a pepře. Pořádně promixujete a i když se říká, že se může hned podávat, je lepší ho nechat trochu uležet v lednici. Hodí se k jemnému pečivu, které nepřebije chuť hummusu, např. k pita chlebu a nebo kmínovým tyčinkám.


Kopřivové těstoviny s bešamelem


koprivove_testoviny_logo
Na těstoviny potřebujete:

  • balení kopřivových těstovin
  • 2dcl sojového mléka
  • 2 polévkové lžíce sojového másla Provamel
  • rajčata
  • 1 cibule
  • olivový olej

koření: čerstvá bazalka, sůl

Těstoviny povaříte. Kopřivové stačí vařit cca 6 minut a dalších 5 minut je necháte odstát.  Klasickou bešamelovou omáčku si obzvláštníte, když na pánev nejprve hodíte na jemno nakrájenou cibulku, tu necháte pořádně zpěnit. Až pak přidáte 2 lžíce másla, přisypete celozrnou mouku a mícháte, aby vám nevznikly hrudky, to pak zalijete 2 dcl sojového mléka, osolíte, opepříte a přidáte čerstvou bazalku, na pánvi promícháte a chvilinku povaříte. Ohřev vypnete a vmícháte čerstvá nakrájená rajčata, která už ale nevaříte. A je hotovo!


Rýžové kuličky v rajském moři ryz_kulicky_s_logem

 

Na rýžové kuličky potřebujete:

  • 2 hrnky vařené rýže
  • 1/3 nastrouhané větší cukety
  • hrst nakrájeného pórku
  • kukuřičná mouka
  • rostlinný olej

koření: čerstvý rozmarýn, bazalka, kari a libeček, pepř a sůl

Vařenou rýži smícháte s kořením a nastrouhanou cuketou a pórkem. Vše pořádně promícháte, až Vám vznikne těsto. Pokud by cuketa pustila hodně vody, stačí dosypat kukuřičnou moukou. Z těsta pak v ruce tvoříte kuličky, které obalujete v kukuřičné mouce a pečete na mírném ohni cca 10 minut.

Na rajskou omáčku potřebujete:

  • 1 rajčatový protlak
  • 1 cibule
  • 4 rajčata
  • sojovou smetanu nebo 3 lžíce kečupu na zahuštění

koření: nové koření, bobkový list, sůl, pepř

Na rozpaleném oleji si spolu s kořením osmahnete cibulku. Přidáte protlak, na mírném ohni pak mícháte a přidáváte nakrájená rajčata. Až rajčata pustí šťávu, přilijete vodu a vaříte pod pokličkou a občas mícháte, až Vám rajská zhoustne. Nakonec přidáte sojovou smetanu, kečup nebo mouku na zahuštění. Do omáčky vložíte rýžové kuličky a je hotovo!


Pudinkovo – jahodová mlskapuding_logo

 

Na jahodovou mlsku potřebujete:

  • 1 vanilkový pudink
  • 15 čerstvých jahod
  • 1/2 balení bezlepkových piškot
  • sirup na oslazení
  • 1/2 pytlíku vanilkové cukru na posypání
  • hrst ořechů na vrch

Pudink si připravíte podle návodu na obalu. Jen podotýkáme, že používáme sojové mléko. Mezitím si nakrájíte jahody, a rozdrtíte oříšky. Pudink vléváte do sklenice, a v průběhu přikládáte jahody a piškoty. Rychlejší to být nemůže. Ozdobíte seshora ořechy a cukrem a necháte vychladit v lednici.


Tofánky s bramborovou kaší a salátemtofanky_logo

 

Na 8 tofánků potřebujete:

  • 1 lahůdkové tofu
  • 1/2 větší cukety
  • strouhanku
  • 1 lžíci tamari nebo jiné sojové omáčky
  • olej na smažení

koření: sůl, rozmarýn, pepř, 1 chilli papričku nebo česnek. Můžete použít koření na mletá masa či přímo na karbanátky

V misce si rozmačkáte vidličkou celé tofu, přidáte tamari, nastrouhanou cuketu, okořeníte a pořádně promícháte. Ze směsi připravujete kuličky, které obalujete ve strouhance a na rozpáleném oleji pak karbanátky smažíte z obou stran.

Návod na bramborovou kaši snad není potřeba, jen podotýkáme, že do vařených brambor přiléváme sojové mléko.

Salát si k tomu můžete udělat vlastní a nebo se nechat inspirovat u nás: do mísi nakrájíte černé olivy, potrháte špenát, přidáte rukolu a nakrajené ředkvičky a to celé zalijete našim oblíbeným dresinkem. 

Na dresink potřebujete:

  • 2 dcl sojového mléka nebo 1/2 sojové či rýžové smetany
  • 2 plné lžíce plnotučné hořčice
  • 1dcl olivového oleje

koření: koření do polévek, sušený medvědí česnek nebo sušený normální česnek, špetka kurkumy, sůl, špetka pepře a sušenou nebo čerstvou nasekanou pažitku

Vše promixujete ručním tyčovým mixérem, necháte cca 15 minut odležet a můžete použít na salát.


Jahodová hrníčková buchtabuchta_logo

 

Na jahodovou buchtu potřebujete:

  • hrníček 🙂
  • jahody, cca 1/2 velkého košíku, co se dnes prodává
  • 3 hrnky celozrnné mouky
  • 2 hrnky vody
  • 2/3 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku pampeliškového medu nebo agáve či rýžového sirupu
  • 1 rozmačkaný banán
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Jahody omyjete a nakrájíte na kolečka. Na těsto potřebujete větší mísu, kam nasypete mouku, rozmačkaný banán, olej a zalijete 2 hrnky vody, pořádně promícháte, osolíte a přidáte prášek do pečiva. Těsto vylijete na plech nebo do koláčové formy. Na husto pokládáte jahody, které zakápnete ještě trochou sirupu, případně posypete vanilkovým cukrem. Pečete cca 30 minut na 160 stupňů. Jahody se na buchtě krásně roztečou a když ji vyndáte, pokládáte nahoru ještě čerstvé. Necháte vychladnout a pak už jen baštit.


Gril vegan špízy na špejle vegan_spizy_logo

 

Na 12 špízů potřebujete:

  • 2 balení uzeného tofu
  • 2 balení natural tofu
  • 3 velké kapie
  • cherry rajčátka (nejlépe od nás nebo z Vaší zahrádky)
  • 1 cuketu
  • 3 cibule

Na marinádu potřebujete:

  • 1/2 hrnku kečupu
  • 2 sušené chilli papričky
  • grilovací koření
  • koření Thajský gril
  • sůl
  • 1/3 hrnku olivového oleje

Zeleninu omyjete, nakrájíte na kousky, tofu na kostičky a při Vaši oblíbené hudbě, seriálu či filmu, napichujete na špejli. U nás nám pomáhá náš zdatný kuchař papoušek Mireček (vlastně paní Mirečková), takže kupujeme dvojnásobné množství – to se Vás ale netýká 🙂 Marináda je také rychlovka, stačí promíchat kvalitní kečup, kvalitní olej s kořením, nechat odležet a špízy v ni „utopit“. Věřte nebo ne, ale je hotovo. Jen pozor, až budete grilovat, na přímém ohni nepoznáte rozdílu –  černá jako černá 🙂


malakov_logo

Malakov jinak a pokaždé podle nálady

Na nepečený dort potřebujete:

  • 2 balení bezlepkových piškot
  • 1 hořkou čokoládu (bez mléka)
  • 3 dcl vanilkového sojového mléka
  • 1 celou sojovou smetanu
  • 1/2 velké plechovky naložených broskví
  • 1 malou plechovku naložených mandarinek
  • 1 balení jahod ( samozřejmě českých)
  • hrst drcených ořechů nebo kokosu na posypání
  • 1 balení vanilkového pudinku
  • 2 lžíce pampeliškového medu, nebo agave sirupu či jiného na doslazení náplně

Nejdříve si uvaříte pudink spolu se slitou šťávou z broskví a meruněk, 3 dcl vanilkového sojového mléka a celou sojovou smetanou. Osladíte 2 lžícemi pampeliškového medu (od maminky 🙂 ) nebo jakýmkoliv jiným sirupem. Po 5 minutách míchání Vám vznikne lehce nakyslý pudink, který necháte vychladnout. Pokud by se Vám zdál příliš hustý, můžete přidat více vanilkového mléka 😉

Mezitím si nakrájíte ovoce a na dno mísy vyskládáte piškoty, které prolejete připravenou náplní.  Na ni pak skládáte ovoce a piškoty a takto uděláte cca 3 patra. Jen nezapomeňte prolévat pudinkovou náplní, ať jsou všechny piškoty namočené.

Dort dáte chladit a připravíte si čokoládu v horké lázni. Když už je čokoláda dostatečně rozehřátá a dort vychlazený, vytvoříte dortu čokoládovou čepičku. Necháte odležet, ozdobíte dalším ovocem a posypete ořechy nebo kokosem. Dobré je nechat dort uležet v lednici do druhého dne, aby se piškoty nasákly a chutě spojily. Na přípravu je to rychlovka v tomto ročním období svěží sladké povzbuzení.


Slaný pizza štrudlslany_pizza_strudl_logo

Na štrůdl potřebujete.

  • vegan pizza těsto (kupujeme v Bille)
  • 1 balení černých oliv
  • 1 balení marinovaného tofu
  • 3 rajčata
  • 2 cibule
  • 4 lžíce kečupu

koření: koření na pizzu,  sušený česnek nebo 2 stroužky třeného česneku, sůl, špetka pepře a polévkové koření

Těsto rozmotáme, potřeme 4 lžícemi kečupu a česnekem. Pokládáme nakrajené rajčata na kolečka s cibulí, nakrájené olivy a nastrouhané marinované tofu a okořeníme. Těsto přehneme napůl a umačkáme, aby nám při pečení náplň neutekla. Pečeme cca 20 minut na 150 stupňů C. 


Tip na velikonoční rostlinnou sekačku s čerstvými kopřivamisekacka_logo

 

Na sekačku potřebujete:
 
  • 1/2 kg jáhel, které několikrát spaříte ve vodě a pak je vaříte na mírném ohni cca 20 min.
  • 1/4 kg kukuřičné mouky nebo celozrnné mouky
  • 1/4 hrnku sezamových semínek
  • 1/3 hrnku lněných semínek, do 2 /3 hrnku dolejte vodu a počkejte, až se semínka aktivují (pěkně nabobtnají)
  • hrst nasekaných čerstvým kopřiv
  • hrášek a mrkev (můžete koupit i mražené balení)
  • rostlinný olej
koření:  1/2 lžičky kurkumy, soli podle chuti, chilli podle odvahy, trochu pepře a 1 lžička nori vloček, nebo místo nich můžete dát libeček, případně jiné vámi oblíbené koření.
 
Až vám jáhly vychladnou, přidejte k nim mouku, sezamová semínka, lněná semínka ( i se slizem!), hrášek, mrkev, kukuřici, nadrobno nasekané kopřivy a koření. Vše pořádně promíchejte, udělejte šišku, hoďte na plech a na 170 stupňů pečte takových 40 minut, hezky do zlatova. Můžete ze shora polévat rozpáleným rostl. tukem, aby vám pak pěkně křupala.
 
Na dresing potřebujete:
 
  • 1/4 l rostlinného mléka, v tomto případě je ideál sojové, rostlinný olej, horčici, sůl ( případně vegetu), pepř, česnek a určitě v tomto období pažitku
 
Do nádoby nalijete rostlinné mléko. Čím hustější chcete dresing mít, tím více oleje musíte přidat. Ručním mixérem pak promícháte i se lžící hořčice, soli, pepře, česneku a nasekané pažitky. Pokud máte, můžete přidat lžíci sušeného droždí. 
 
Místo jáhel je výborná také pohanka, nebo ji lze přidat k jáhlám pro zlepšení chuti. Vyzkoušenou máme také červenou čočku, kterou je ale třeba po uvaření zbavit přebytečné vody.Sekačka se hodí k bramborám, salatům, batatům, hokaido dýním nebo k pečivu či salátu.
 

Mňamózní uzené flekáče se zelím a špenátem fleky_logo

 

Na rychlé levné a chutné flekáče potřebujete:

  • 1 balení fleků (jakých je na vás; my volíme ty levné, po uvaření pořádně slizké, bezvaječné)
  • 1/2 balení červeného nebo bílého kyselého zelí ( my nedáme dopustit na zelí od f. Machland)
  • 2 hrsti čerstvého špenátu (nejlépe z vaši zahrádky samozřejmě)
  • 2 cibule
  • 1 uzené tofu nebo 1/ 2 rostlinného salámu Salve Natura (dejte si práci a nakrájejte opravdu nadrobno)
  • rostlinný olej
  • sůl a pepř

Pořádnou nálož uzené chuti získáte tím, že na rozpáleném rostl. oleji pořádně potrápíte pokrájenou cibulku spolu s tofu nebo rost. salámem. Nebojte se to tam nechat déle, jen nezapomeňte míchat, ať se vám to nepřipálí – byla by škoda o tu jedinečnou chuť přijít. Až ucítíte, že se uzená vůně dostala i mimo pánev a doslova prošpikovala celou vaši kuchyň, přidejte zelí a špenát, trochu osmažte, osolte podle zvyku, opepřete a přidejte uvařené těstoviny, které nechte také trochu opéci. Příprava je rychlá, ale zaručujeme vám, že tenhle recept si rádi zopakujete.


Cuketové lodičky
cuketove lodicky_logo

 

Na lodičky potřebujete:

  • 2 půlky větších cuket
  • 1/2 hrnku kešu ořechů
  • 1/2 balení marinovaného tofu
  • 1 velké rajče
  • 1 cibuli

koření: kurkuma, sůl, pažitka, 1 lžíce lahůdkového droždí

Cuketu rozpůlíte a vydlabete. Vydlabanou cuketu si dáte nastranu a smícháte spolu se lžící olivového oleje, špetkou kurkumy a solí, přidáte nakrájené rajče, cibuli a rozmačkanou půlku marinovaného tofu, posypete droždím a rozmixovanými kešu ořechy nahrubo. Pořádně směs promícháte a naplníte cukety. Pečete na 150 stupňů, cca 20 minut. My černotu rádi, Vy si dejte pozor 🙂


Ďáblíkův fazolový gulášdablikuv_fazolovy_gulas_logo

 

Na pikantní fazolový guláš potřebujete:

  • 1 balení naložených fazolí
  • 1 rajčatový protlak
  • 4 ks sladkých rajčat
  • 3 cibule
  • 1 uzené nebo natural tofu
  • rostlinný olej

koření: chilli, medvědí česnek, sušený česnek, pepř, sůl, sušené droždí (je vhodné, pokud nemáte sladká rajčata)

Na pánvi osmažíte nakrájené cibule spolu s nakrajeným tofu na kostičky. Až bude cibulka pěkně zlatavá, přidáte koření a protlak, který pomalu mícháte. Chviličku necháte restovat a pak přidáte čerstvá rajčata a fazole. Podle potřeby přilejete vodu. Povaříte a je hotovo! Rychleji to snad ani nejde a věřte, že pánové si pošmáknou dvojnásob. Fazole by měly být nedílnou součástí našeho menu a pro muže je to jedno z vegan jídel, které dokáže na dobrou chvíli zasytit. Nezapomeňte také, že je to Ďáblíkovo jídlo, a ten má rád opravdu pikantní chutě; proto se s chilli nežinýrujte 🙂


Merlíkův salátek merlikuv_salatek_logo

 

Na salát s merlíkem chilským potřebujete:

  • balení quinoi ( pro jednu osobu stačí uvařit 1/3)
  • černé olivy
  • cherry rajčátka (nejlépe z vaší zahrádky)
  • ledový salát (výborná je také s rukolou)
  • 1/2 lahůdkového tofu
  • lžíci olivového oleje

koření: sůl

Na mírném ohni povaříte quinou cca 15 minut. Vody dáváte dvojnásob. Po odstavení zbytek vody slejete. Mezitím si nakrájíte sladká cherry rajčátka a černé olivy, které spolu se solí a rozmačkaným tofu promícháte, přidáte natrhaný ledový salát (nebo rukolu) a zakápnete olivovým olejem. Až vám quinoa zchladne, přimícháte ji do připraveného salátu, který necháte 10 minut odstát v lednici. Rychlý, výborný salát, který vám dodá spoustu energie můžete ještě obzvláštnit restovanou cuketou nebo pečeným česnekem.


Pečené bramborové kostky s pohankovým salátembrambory_se_salatem_logo

 

Na pečené brambory budete potřebovat:
  • 1,5 kg brambor
  • 4 cibule
  •  1, 5 balení natural tofu
  • 3 mrkve

koření: himalajská černá sůl, kurkuma, sůl, pepř, medvědí česnek, česnek (může být i sušený), pažitka

Brambory omyjete, nakrájíte na kostičky i se šlupkou, necháte nějakou chvíli odležet ve vodě. Poté je propláchnete a spolu s rostlinným olejem a solí dáte zapékat na 180 stupňů do trouby. Mezitím si připravíte směs na brambory. V misce rozmačkáte vidličkou natural tofu, přidáte 1/2 čajové lžičky himalajské soli, 1/2 čajové lžičky kurkumy, přidáte 1/2 dcl vody, vše pořádně promícháte a do takto připravené směsy nastrouháte 3 mrkve.  Po asi 35 minutách do brambor zamícháte připravenou směs a necháte péct ještě dalších 30  min a dosolíte a opepříte podle chuti. Občas promícháte. 

Na pohankový salát potřebujete:

  • 200 g pohanky
  • 5 nakládaných okurek
  • 1 cibuli
  • 4 rajčata
  • rýžový (jablečný) ocet
  • třtinový cukr nebo jakýkoliv sirup

koření: pepř, sůl

Do salátů pohanku necháváme jen namočenou asi na 15 minut v horké vodě, nevaříme ji. Do mísy si na drobno nakrájíme cibuli, nakládáné okurky, rajčata; vše zalijeme rýžovým octem ( 1/2 dcl octa na 1,5 dcl vody), přidáme sirup nebo třtinový cukr pro zjemnění chuti, přidáme už slitou a vychladlou pohanku, osolíme a opepříme. Necháme odležet min 10 minut v lednici.


Farmářův lilek na kari s basmati rýžílilek na kari_logo

 

Na lilek na kari potřebujete:

  • 250 g basmati rýže
  • 1/2 většího lilku
  • 3 mrkve
  • 1/2 pórku
  • 1/3 zálesáku tofu ale není nutný
  • 1 cibuli
  • kokosové mléko nebo mouku na zahuštění
  • rostlinný olej

koření: kari, kurkuma, sůl, pepř, chilli, čerstvý libeček

Na pánvi jen lehce osmahnete cibulku, nakrájenou mrkev, nadrobno nakrájený lilek a pórek, případně tofu (není nutný). Ani ne po 5 minutách přidáte 1 dcl vody a zoklopíte pokličkou a necháte dusit 10 minut, občas promícháte. Lilek pustí vodu, takže není třeba zatím přilévat. Do hrnce s basmati rýží a vodou přidáte 1 čajovou lžičku kurkumy pro barvu, ať nám to s kari lilkem hezky ladí. Basmati rýži ale i jiné druhy ozvláštní libeček, který se používá i u brambor. My volíme čerstvý ze zahrádky. Stačí přidat 3 listy i s natí a nechat spolu s rýží vařit. Pokud nemáte čerstvý, i sušený dodá rýži šmrnc. Po deseti minutách dušení zeleniny pod pokličkou přidáte cca 1 plnou čajovou lžičku kari, chilli (opět podle odvahy), pepř a sůl. Pak můžete přidáte kokosové mléko, a nebo jen vodu, kterou po dalších 5 minutách na mírném ohni zahustíte lžící mouky rozmíchané ve studené vodě. Kokosové mléko je v této kombinací vynikající volbou. Chcete-li ale lehčí variantu, pak stačí voda. Místo mouky můžete zahustit pohankovými vločkami, jáhlami nebo 1 lžící červené čočky. Pokud nechcete použít ani jedno ze zmíněných pomocníků v zahuštění, můžete si polovinu omáčky slít do jiného hrnce a lehce prohnat ručním tyčovým mixérem.


Žampiónové balerýnky s domácí česnekovou sojanézouzamp_balerynky_logo

 

Na žampiónové balerýnky potřebujete:

  • 6 větších žampiónů (my dáváme přednost žampiónům od farmářům ze Světa bedýnek)
  • 1/3 malého lilku
  • 1 malou cibulku
  • 1 jarní cibulku
  • 1/2 lahůdkového tofu
  • 4 hlavičky brokolice
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci rostlinného oleje

koření: koření do polévky (nebo 1/2 lžíce umeoocta), pepř, nori vločky (nemusí být, pokud nemáte)

Žampióny oloupete a lehce vydlabete. Poté si připravíte náplň: na drobno nakrájenou cibulku, lilek, jarní cibulku a brokolici smícháte spolu s rozmačkaným tofu, které zakápnete vodou a 1/2 lžící olivového oleje. Než si troubu rozehřejete, máte čas nechat náplň odležet, aby se chutě spojily. Stačí 10 minut. Pak náplníte vydlabané žampióny.  Prvních  15 minut pečení využíváme horkovzdušný režim a dalších 10 minut pečeme klasicky na 150 stupňů.

Na česnekovou sojanézu potřebujete:

  • 1 dcl sojového mléka
  • 1,5 dcl rostlinného oleje
  • 1 vrchovatou lžíci hořčice
  • 2 stroužky čerstvého česneku, nebo 2 čajové lžíčky sušeného

koření: libeček, sůl, špetka kurkumy

Sojové mléko, rostlinný olej, hořčici, česnek a koření proženete tyčovým mixérem. Aby Vám sojanéza ještě ztuhla, určitě dejte alespoň na 15 minut do lednice.


Rýže nadivoko s kokosovou vlečkouryze_nadivoko_s_kokosovu vleckou_logo

 

Na rýži potřebujete:

  • 1 hrnek klasické rýže
  • 1 hrnek divoké rýže
  • 5 hlaviček brokolice
  • 1/2 cukety
  • 1/3 pórku
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 1 mrkev

koření: sůl, kari, koriandr, garam masala, nastrouhané 2 plátky zázvoru, sušený česnek, chilli

Na uvaření dvou hrnků rýže potřebujete dvojnásob vody. Na mírném ohni smíchané rýže vaříte cca 15 minut. Určitě pak ještě 5 minut nechte pod pokličkou dodělat. Kokosovou kari omáčku si připravíte než se vám rýže uvaří, tak rychlý tento recept je! Na lžíci rostlinného oleje zprudka osmahnete nakrájený porek, brokolici, nadrobno nakrájenou mrkev, cuketu. Až bude mrkev zlatavá, podlejete malinko vodou, přidáte koření a zaklopíte pokličkou,  necháte 3 minutky dusit, aby brokolice změkla. Pak už jen přidáte kokosové mléko, promícháte, dosolíte a můžete podávat. 


Houbový guláš s barevnými semolinkamihoubovygulas_logo

 

Na těstoviny potřebujete:

  • rostlinný olej
  • 1 lžička olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrnek vody
  • 2 polévkové lžíce shoyi nebo tamari omáčky

koření: gulášové koření, sůl, pepř

Těstoviny klasicky vaříte cca 12 minut. V průběhu jejich vaření si houby očistíte, nakrájíte na plátky. Cibule si oloupete a nakrájíte na drobno. Pórek stačí nakráje na hrubo. Na pánev s kapkou oleje přidáte cibulku, nakrájené houby a pórek. Osmahnete, promícháte a přidáte gulášové koření, trochu pepře, 2 polévkové lžíce sojové omáčky a 2 třené stroužky česneku. Promícháte, osolíte a přidáte 1/ 2 hrnku vody. Přiklopíte pokličkou a necháte dusit. Houby pustí vodu, po pár minutách opět promícháte a přidáte zbytek vody. Dosolíte, necháte dusit, až houby změknou. To už máte uvařené těstoviny, které slijete a  prokapete olivovým olejem, aby se nelepily. A je hotovo! 


Naše oblíbené smetanové rizotosmetanove_rizoto_logo

 

Na tuhle mňamku potřebujete:

  • 1 balení rizota ( my kupujeme risotto od firmy Arax)
  • 1 cuketu
  • 1 cibuli
  • 1 jarní cibulku
  • 4 stroužky česneku
  • trs pažitky
  • sojové máslo (my restujeme na máslu Provamel)
  • 2 polévkové lžíce shoyi nebo tamari
  • 1/3 rýžové smetany

koření: polévkové koření, špetka chilli, pepř

Rizoto má být správně mazlavé a tak by se měla rýže při vaření občas promíchat. Nemusíte dávat tolik vody, rizoto se udělá dříve, cca 12 minut a pak necháte odležet. Na pánvi se rozehřejete 1 velkou lžíci sojového másla a přihodíte nakrajenou cibuli, cuketu, stroužky česneku, jarní cibulku a rovnou i pažitku, necháte restovat takových 5 minut, pak přiklopíte pokličkou a už jen podusíte, aby zelenina změkla a přitom neztratila výživové hodnoty. Přidáte rýži, promícháte a zalijete rýžovou smetanou, dochutíte podle vás a můžete podávat. Pokud nemáte cuketu, je smetanové rizoto také vyborné v kombinaci s brokolicí nebo špenátem. 


Špagetový chilli nářezspagetovy_chilli_narez_logo

 

Na pálivé špagety budete potřebovat:

  • 1 balení špaget ( my používáme semolinové z tvrdé pšenice)
  • 4 velká rajčata
  • 1 rajský protlak
  • 1/2 nastrouhaného uzeného tofu na ozdobení
  • 1 cibulku
  • rostlinný olej
  • 1 polévková lžíce tamari
  • 1/2 sojové nebo rýžové smetany na zjemnění chuti

koření: 2 sušené chilli papričky (nebo i více podle vaší odvahy), bobkový list, nové koření, bazalka, oregáno, 2 stroužky česneku

Špagety vaříte krátce, cca 8 minut a pak je necháte po pokličkou, aby změkly a přitom se nerozvařily. Omáčka je opět rychlá, snažíme se o zachování výživových hodnot. Na pánvi zpěníte nakrajenou cibulku spolu s 3 sušenými listy bobkového listu, česnekem a 5 kuličkami nového koření. Za 4 minutky přidáte protlak, promícháte. Přidáte 4 nakrájené rajčata a necháte je chvilku pod pokličkou, aby pustily vodu. Místo soli zalijete tamari omáčkou, přidáte bazalku, oregáno a pro zahuštění a zjemnění chuti použijete sojovou nebo rýžovou smetanu. Pokud máte radši hustší omáčky, můžete samozřejmě ještě mouku. Ochutnáte, dokořeníte a servírujete spolu s nastrouhaným kouskem uzeného tofu.



Vanilkové rohlíčkyvanilkove rohlicky_logo

Na rohlíčky potřebujete:

  • 210 g hladké mouky
  • 170 g Alsanu (rostlinného tuku)
  • 40 g moučkového cukru
  • vanilkový cukr
  • 90 g drcených vlašských ořechů
  • sůl

a na obalení moučkový cukr a buď vanilkový lusk nebo vanilkový cukr

Hladkou mouku, ořechy a nakrajený Alsan spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem pořádně promnete, a hnětete a hnětete až vznikne pořádná těstová koule. Kouli zabalíte do potr. fólie a necháme přes noc odpočinout v lednici. Až se psychicky připravíte a navodíte si pořádnou vánoční atmosféru, kouli vyndáte, necháte povolit a pak už jen válíte hady, děláte rohlíčky, které pokládáte na plech (nezapomeňte na pečící papír). Troubu je dobré si předehřát na 180 stupňů C . Rohlíčky jsme pekli max 11 min.

Komentáře jsou uzavřeny.