











Co teď s tím?
Jasně. Teď jsem se dozvěděl/a že krávy, a hlavně dojnice trpí a za svůj krátký život cca 5 let jim odeberou min 3 telata a ony pak klidně můžou skončit na jatkách, tisíce km daleko, ve třetích zemí, kde je obvyklá tzv. halal porážka, neboli porážka bez omráčení.
Ale copak s tím můžu něco udělat?!
Soucit se zvířaty jde ruku v ruce s uvědoměním, jak moc dnes plýtváme potravinami a jak moc jíme živočišné a mléčné produkty, jejichž nadmíra nám v našem jídelníčku způsobuje řadu vážných zdravotních problémů. Neuděláme vůbec špatně, když se nejprve zamyslíme nad jejich omezením a nahrazením zdravějšími alternativami. Takže nejenom, že myslíme na zvířata, ale zároveň myslíme i na sebe, naše zdraví a na celou planetu Zemi. Není už tajemstvím, že se živočišná výroba podílí velkou měrou na globálním oteplování, nadměrném plýtváním vody, a dalších negativních faktorech, které ohrožují životní prostředí a naše zdraví.
Vyzkoušejte alternativy k mléčným výrobkům:
Nechte se inspirovat kampaní Bílé mínus, jejímž cílem je uvést zavádějící informace o mléčném průmyslu na pravou míru a představit dostupné alternativy.
Co když se nechci vzdát mléčných výrobků?
Pokud se mléčných výrobků úplně vzdát nechcete, nejlepší možností je najít ohleduplné farmáře. Většinou jsou to lidé s pár kusy dobytka, kteří chovají dojnice tak, že buď vůbec telata od svých matek v době kojení neodstavují a jen si od dojnic odebírají pro svou potřebu, tj. na výrobu sýrů a tvarohu a nebo odstavují mláďata pozdě a snaží se je umístit na jiné farmy, kde zvířata dožívají a nebo žijí déle. To je běžné hlavně u malochovatelů koz.
Nezapomínejme, že:
Zvířata si zaslouží náš soucit, respekt, úctu a lásku.
Proč?
Jsme civilizovaná společnost, která si je vědoma toho, že zvířata pociťují emoce: bolest, radost, smutek, radost a to vše i více. Zvířata mají srovnatelné potřeby s lidmi a patří mezi rovnocenné spoluobyvatelé naší jedinečné planety Země a je jedno, jestli je to pes, kočka, králík, nebo prase, husa, krocan, koza, ovce, slepice, či kráva.
Doporučujeme zhlédnout přednášku Ivy Strnadové prezentovanou na Veggie Festu v Olomouci v 2018: