14.5. 2017

ČESNEK MEDVĚDÍ: rostlina, kterou stojí za to mít doma a to nejen na okrasuIMG_20170514_153516

Že máme na zahradě medvěda jsme dlouho nevěděli. Koho by napadlo, že nám na zahradě roste medvědí česnek, když ostatní pro něj musí do lesa. Jeho tajemství jsme odhalili čirou náhodou, když jsme jak se říká „čuměli do blba“ a skrze tuhle jemnou frekvenci se nám česnek vlastně představil. Radost to byla veliká a tak nám nesmí chybět už v žádném jídle. Chystáme se jeho listy ještě obalovat, dáme vědět, jak se nám povedli. Už jsme vyzkoušeli, tady je recept.

Česnek je opravdu multifunční rostlina. Nejen že vám zahradku ozdobí, těšíte se z jeho krásných bílých květů a sytě zelených listů, ale také skvěle funguje jako léčivá bylina.

Pomáhá trávení, urychluje hojení vředů a ran, uklidňuje křeče a zbavuje nás parazitů. Obsahuje vitamínu C, silici, fytoncidy a hořčiny. Snižuje krevní tlak, funguje dobře proti chřipce, astmatu a ateroskleróze. [zdroj wiki] A že o něm vědí své i medvědi je jasné z názvu. Medvědi ho po zimním spánku doslova milují.

Jak už jsme psali, hojně se využívá v kuchyni. Můžete si natrhat nať, kterou lze využívat čerstvou do polévek a omáček. Listy se mohou přidávat do salátů, těstovin, rýže. Můžete si jej usušit a v září sbírat cibule.


30.4. 2017

PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ: Parádnice jen za slunečního svitupampeliška

Málokterá bylina vám dává tak okatě a v takovém množství najevo dubnovou oblohu bez mráčků jako smetánka lékařská. Ani tato krasavice není dnes na našich zahradách vítána; nezapadá totiž do kritérií dnešní jednotvárné trávníkové estetiky. Pampeliška kvete od dubna do srpna.  Ne nadarmo má pampeliška přívlastek lékařská. Je to významná léčivá bylina, kterou lze využít úplně celou. Kořen je dobré sbírat před rozkvětem rostliny a po usušení a následném rozmělnění z něj lze připravit mouku.

Pampeliška je výborná při zánětech močových cest, ledvinových kamenech, případně při zánětech ledvin a ledvinových kamenech. Prospívá i trávící soustavě, v případě žaludečních poruch (vhodný kořen) nebo při překyselení žaludku, ale také při prudkém střevních kataru, nechutenství a nebo zácpě.

Listy se přidávají do salátů, chutnají podobně jako čekanka. Listy jsou totiž bohaté na vitamíny A, B, C, D a betakaroten. Jsou zdrojem křemíku, draslíku a vápníku. Obsahují dvakrát více železa než špenát.  Mladé listy pročišťují  ledviny a játra, proto je lze využít při očistě jako dvou týdenní kůra. Denně stačí sníst hrst mladých a čerstvých listů.  Čerstvé nebo sušené listy můžeme přidávat do polévek.

Z  květů lze připravit med, nejtěžším úkolem z celého procesu je nasbírat až 400 květů pampelišek. Dále je možné připravit sirup, který je vhodný na nemoci dýchacích cest a podporuje odkašlávání a tak se hodí při  chřipce a angíně. Z pampelišek si dokonce můžete připravit i víno! [zdroj: wiki a bylinkopedie ]


24. 4. 2017

TOLICE VOJTĚŠKA: Alfou omegou nejen v potravě pro zvířataIMG_20170703_172334

Vojtěška, mezinárodně nazývaná Alfaalfa je známá hlavně jako pícnina, která se přidává ať už čerstvá, nebo sušená do krmiv pro hospodářská zvířata. Tato víceletá luskovina může růst až 12 let! Vojtěška obsahuje velké množství bílkovin a energie, proto se přidává mladým zvířatům, aby dobře a rychle přibývala na váze. Tolice je zdrojem vápníku, je bohatá na železo, fosfor, hořčík, sodík, draslík, křemík. Z vitamínů obsahuje A, B2, B12, C, K, C, E, K, dále obsahuje flavonoidy; vhodná na srdeční nemoci, anginu pectoris, poškozené věnčité tepny, srdce, nemoci kloubů, zastavuje vypadávání vlasů, hojí kožní oděrky a rány. Obsahuje esenciální aminokyseliny, které jsou pro člověka nesmírně prospěšné.

Reguluje funkci jater, ledvin , ovlivňuje hladinu cukru v krvi, napomáhá růstu kostní tkáně, reguluje střevní mikroflóru (čímž může zlepšit metabolismus) a působí protizánětlivě v oblasti močového měchýře.

A v neposlední řadě je důležitá pro svoji schopnost snižovat kyselost organismu v trávicím traktu.  Překyselení organismu je příčinou vzniku dnešních civilizačních chorob jako jsou: vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu, osteoporóza, cukrovka nebo rakovina

Doporučujeme vojtěšku konzumovat z naklíčených semínek, které lze připravit běžným způsobem, tj. na vatě je udržovat vlhké, ale v teple; můžete proplachovat, abyste se vyhnuli plísním. Takto naklíčenou si ji pak můžete přidávat do salátů, případně ji konzumovat napřímo. [zdroj: wiki a bylinkyprovsechny.cz]


20. 4. 2017

KOPŘIVY: Nepodceňujme je.koprivy

S měsícem dubnem se pojí sběr kopřiv. Léčivé účinky kopřiv jsou známé, zároveň je ale mnozí považují na svých „upravených“ zahrádkách za plevel. Je to velká škoda, protože kopřiva určitě patří mezi nejlepší léčivé byliny, které u nás rostou. Sbírat kopřivy bychom měli od jara do poloviny května, kdy je jejich léčebný účinek nejsilnější. Sbírají se jak listy, tak natě a květy, někdy i oddenek. Nejrychleji se suší ve stínu a pokud volíte umělé sušení, neměla by teplota přesáhnout 50 ° C.

Listy kopřivy obsahují množství chlorofylu, který povzbuzuje metabolismus a pomáhá při chudokrevnosti; působí rovněž jako antirevmatikum, protizánětlivě a urychluje hojení ran.

Listy také obsahují minerální látky, mezi nejdůležitější patří hořčík, dále karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, aminy: acetylcholin ( ten vyvolává pocit pálení), histamin ( ten právě dráždí kůži) a serotonin (ten zvyšuje účinky 2 zmíněných aminů), sacharidy (arabinózu, galaktózu, glukózu, manózu), vitamíny (např. B2 a v mladých listech je vitamín C), aminokyseliny, glukoniny (ty snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (ty zastavují krvácení), fytoncidy, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou ( která působí močopudně a spoustu dalších látek.

Kopřiva lze používat také jako kardiotonikum, antidiabetikum, působí protiprůjmově, antivirově (proti virům chřipky). Dále podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, pomáhá i při chorobách jater, žlučníku, sleziny a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka.

Při otocích a vodnatelnosti kopřiva pomáhá silným odváděním vody. Každá křeč, ať je původ jakýkoliv, naznačuje poruchy prokrvení a v tomto případě se doporučujeme umývat a koupat v odvaru. Při ischiasu, bolestech kříže a zánětu nervů v rukou a na nohách se bolavé místo zlehka potře čerstvou kopřivou.

Kopřiva se nejčastěji podává ve formě odvaru nebo nálevu: 1 čajová lžička na šálek vody, a takto připravená se pije 3× denně, maximálně po dobu 14 dní.  Čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a pomáhá proti revmatickým bolestem. Protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná  na jarní kúry. Čerstvá vylisovaná šťáva z mladých kopřiv pročistí krev a zbavuje stresu. Dva šálky mladých kopřiv rozmixujeme v malém množství vody a přefiltrujeme. Užívají se tři týdny dvě lžíce denně. [zdroj: wiki a bylinkyprovsechny.cz]

Co všechno dokáže jedná nenápadná žahavá rostlina. Věříme, že tentokrát ji na své zahrádce přeci jen nějaké to místečko vyhradíte 🙂

P.S. Stále není pozdě přidat čerstvé kopřivy do svých oblíbených jídel. Vyzkoušejte naši sekačku.

Komentáře jsou uzavřeny.